RSS Flöde

Hur mitt liv som Gunder Hägg startade

Postat den

För någon vecka sedan var jag i den tjeckiska staden Chrudim och jag hade feber. Min vänn lånade då ut Gunder Häggs dagbok. Eftersom jag inte kunde göra så mycket annat sträckläste jag den under några timmar.

Gunder Häggs daggbok innehåller tabeller som redovisar Gunders träning. Mellan tabellerna finns Gunders beskrivning om sitt idrottsliga liv samt andra reflektioner. Med tanke på oroligheterna runt om i världen i början på 40-talet är det lite märkligt att han inte med ett ord beskriver sina personliga känslor angående detta. Syftet med boken är inte att vara ett personligt porträtt. Syftet är att redovisa hur han levde för att bli en riktigt bra löpare! Det som gör mig fascinerad är att han lyckades bli riktigt bra utan att göra större uppoffringar på sitt övriga liv. Han tränade nästan aldrig mer än 30 minuter per dag! Det är dock på sin plats att notera att han nog hade ett ganska fysiskt arbete som dräng och brandman under stor del av sin karriär. I mitt liv som Gunder Hägg kommer det här finnas en liten skillnad då jag arbetar som programmerare.

Utdrag ur träningsdagboken från vecka 25 år 1943. Fler utdrag kan ses på http://lesnisprint.php5.cz/ .

Utdrag ur träningsdagboken från vecka 25 år 1943. Fler utdrag kan ses på http://lesnisprint.php5.cz/ .

Gunder beskrev också att han aldrig hade ägnat sig åt ner- och uppvärmning utan körde oftast för fullt från början.

I mitt liv som Gunder Hägg ska jag springa ett löppass per dag i medelhögt till högt tempo i 20 till 40 minuter. Jag skall vila en till två dagar per vecka. På den här bloggen kommer jag redovisa hur träningen genomförs och vilka resultat den får.

Annons

Ett svar »

  1. Det här blir intressant att följa kjell! Hoppas du håller planeringen, som förövrigt inte verkar så avancerad. Han verkade mest bara köra på, likt en afrikan som springer till skolan varje dag. Intressant upplägg ändå!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: